Jdi na obsah Jdi na menu
 


První pomoc při tonutí

3. 7. 2024

Tonutí

Příčiny tonutí:
Příčin tonutí může být i více, než jen nalokání se vody a následné dušení. Člověka může ve vodě postihnout infarkt, cévní mozková příhoda, epileptický záchvat, křeče nebo i alergická reakce na včelí či vosí bodnutí, případně požahání medúzou v moři. Hrozí také tonutí následky vážného úrazu (např. skok do mělké vody).
 
Příznaky tonutí:
I příznaků tonutí je několik. Tonoucí člověk obvykle při tonutí začíná panikařit, snaží se dostat k jakémukoli plovoucímu předmětu, kterého by se zachytil, začíná rychle dýchat, nedokáže se udržet na hladině  Málokdy uvidíte či uslyšíte tonoucího člověka mávat či křičet o pomoc ? tzv. tiché tonutí. Veškeré úsilí věnuje tonoucí na udržení se nad hladinou. Tělo tonoucího začíná na hladině tzv. pumpovat, tzn. že je chvíli na hladině a chvíli pod hladinou, začíná vodu polykat, posléze vdechovat. Snaží se chytit čehokoliv, co plave okolo, aby se zachránil. Doslova platí přísloví "tonoucí se stébla chytá". Tonoucího při vědomí často postihují svalové křeče, nastává u něj podchlazení, začíná blednout, dusí se, opouští jej síly až nakonec zmizí pod hladinou. Pokud je tonoucí v bezvědomí, chvíli se může bez jakéhokoli pohybu vznášet na hladině, za chvíli také mizí pod hladinou.
 
První pomoc:
Nejprve se snaž tonoucímu poskytnout nějaký předmět, kterého by se mohl zachytit (větev, PET lahev, plovák apod.). Vždy od tonoucího udržuj bezpečnou vzdálenost - mohl by na tebe skočit a utopit tě. Po chycení se tonoucí uklidní a můžeš ho přitáhnout ke břehu. Pokud je ale tonoucí v bezvědomí, rychle si rozmysli svůj postup. 
 
Zavolej o pomoc na linku 150, najdi si záchrannou pomůcku (plovák, kruh, PET lahev), sundej ze sebe nasákavé oblečení a zezadu připlav k tonoucímu. K tonoucímu připlav vždy zezadu, drcni do něj a přesvědči se, zda je skutečně v bezvědomí. Následně ho polož zády na záchrannou pomůcku a co nejrychleji ho dotáhni ke břehu. Nesnaž se do něj dýchat nebo vylévat vodu z plic. Jen při tažení drž hlavu zakloněnou.
 
Pokud postižený při dotažení ke břehu a uvolnění dýchacích cest nedýchá nebo nedýchá normálně, zahaj okamžitě resuscitaci. Tu začni 5 vdechy, pokračuj kombinací 30 stlačení hrudníku a 2 vdechy. Po jedné minutě přivolej záchrannou službu na tísňovou linku 155 a pokračuj dál v resuscitaci do příjezdu záchranné služby. Pokud postižený začne před příjezdem záchranné služby sám dýchat, ulož jej do zotavovací polohy a svlékni z něho mokré šaty. Postiženého udržuj v teple (zabal ho do deky nebo termofolie.

Zdroj: zachranny-kruh.cz a prvnipomoczive.cz