Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rokycanský deník - Požár pole u Břas dne 12.8.2015

Břasy - Nedaleko obce chytlo pole. Na místě bojovalo několik jednotek.

Na poli mezi Radnicemi a Břasy na Rokycansku vypukl krátce před jedenáctou hodinou požár. Škody byly vyčíslené na dvacet tisíc korun. Jednotky si s ním poradily během hodiny.
Na místo vyslalo operační středisko postupně devět jednotek z okolí. Zásahu se zúčastnili hasiči z Radnic, Rokycan, Břas, Drahoňova Újezdu, Hlohovic, Němčovic, Radnic, Skomelna a Všenic. Oheň přeskočil na pole přes silnici. Komunikace byla po dobu zásahu uzavřená. „Čerpací stanoviště zřídili hasiči na rybnících v Břasích," dodala mluvčí HZS Plzeňského kraje Pavla Jakoubková. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ještě před polednem, tedy zhruba do hodiny od nahlášení. Požár poničil přibližně tři hektary pole s ječmenem. Předběžně oheň způsobil škody za dvacet tisíc korun.
Zdroj: http://rokycansky.denik.cz/pozary/nedaleko-bras-horelo-pole-20150813.htmlskenovani0002.jpg
Zdroj: http://rokycansky.denik.cz/pozary/nedaleko-bras-horelo-pole-20150813.html

 

OHNISKO ŽHAVÝCH ZPRÁV - Požáry.cz dne 25.3.2015

K požáru stráně u obce Stupno vyslalo operační středisko jednotku HZS Radnice a místní hasiče. Na místě hasiči zjistili, že hoří skládka, čerstvě navežená tráva a túje. Vzhledem k rozsahu si na místo velitel zásahu povolal jako posilu dobrovolné hasiče z Radnic a Všenic. Požár nenapáchal žádné škody.

Rokycanský deník 8.7.2013hasici-foto.jpg

Všenickou kanalizaci čistili hasiči

Všenice
Na výjezd k pomoci s odstraňováním havarijních stavů byli ve středu večer přizváni hasiči do Všenic. Místní kanalizace vypověděla svoji funkčnost a bylo ji tedy nutno tlakem pročistit.

 

Rokycanský deník 21.6.2013noviny.jpg

Všenice: Hasiči ze Všenic pomáhají rybám

Dobrovolní hasiči ze Všenic vyrazili na pomoc šupináčům. Ryby se ocitly při nedávných záplavách a nynějších vedrech v ohrožení. „Jednotka HZS vodu okysličuje. Pomáhá si čerpadlem,“ uvedl starosta Milan Košan. (hav)

 

Rokycanský deník 20.2.2013 - Okrsek č.7 sněmoval na teritoriu Všenic

skenovani0001.jpgČlenové sborů dobrovolných hasičů
 z Bušovic a Všenic společně bilancovali. Tvoří okrsek číslo 7, jemuž šéfuje Karel Dlouhý. Přivítal ve všenické restauraci kolegy i hosty a ohlédl se za činností v roce 2012.
Následovala diskuse, při níž účastníci řešili školení příslušníků výjezdových jednotek i plán společných kulturních akcí. (tbe)

 

Rokycanský deník 29.1.2013 - Všenických hasičů je jen patnáct

rokycansky-denik-29.1.2013.jpgNa sklonku minulého týdne hodnotili činnost za rok 2012 dobrovolní hasiči ze Všenic. V místním pohostniství se hodnocení činnosti patnáctičlenného sboru ujali představitelé výboru. Starosta SDH Jaroslav Hering poděkoval všem kolegům za vykonanou práci, ale nezapomněl zdůraznit, že se sbor už tak častno neschází. Nepořádá ani tolik kulturních a společenských akcí, jako v minulých letech, i když v obci je opravený sál kulturního zařízení. Neznamená to však, že záchranáři zahálí. "Jednotka SDH Všenice má zasebou několik zásahů. Její členové se zúčastnili i odborného školení v Rokycanech a podle potřeb doplnili nové hasičské vybavení," zdůraznil jednatel Tomáš Benetka. Rovněž při požární prevenci toho sbor udělal hodně. Podle ročních období jsou poskytovány občanům informace ohledně předcházení ničivých událostí a ve spolupráci s obecním úřadem byly zajištěny kominické služby pro občany. Pozvání na bilanční sněmování přijali také zástupci SDH Bušovice, se kterými byla na valné hromadě dojednána další spolupráce v letošním roce.

 

 Rokycanský deník 15.1.2013 - Profesionálové směřovali do Všenic

 rokycansky-denik-orez.jpg

V neděli směřovala směna rokycanských a radnických profesionálů společně s dobrovolníky ze Všenic k požáru. Po devatenácté hodině právě v této malé obci vzplály saze v komíně. Naštěstí se situace obešla bez hmotné újmy.

Ke stejné události mířili rokycanští a radničtí hasiči po dvacáté hodině. Ve Smědčicích zasahovali u požáru, který si žádné škody nevyžádal.

Další událostí byla ranní dopravní nehoda, která se stala v pátek ráno v Hrádku. Řidič při střetu s dalším vozidlem utrpěl středně závažné poranění.(van)

 

 

Rokycanský deník, 16. května 2011

Májů ve Všenicích se ujali hasiči

Václav Havránek

Všenice - O úvod se postarali malí obyvatelé obce. Ozdobili symbol, který vyrostl poblíž restaurace.

Staročeské máje ve Všenicích startovaly v pátek večer. Jako první přišlo na řadu stavění symbolu a zdobení se uskenovani0001.jpgjaly především děti.
Májové oslavy pokračovaly v sobotu. „Po čtrnácté hodině vyrazil průvod obcí, v čele s májovníky. Nechyběla samozřejmě ani kapela, která ve složení Bělohubý, Pták, Krchov a Kroc doprovázela aktéry celé odpoledne,“ uvedl jednatel místních hasičů Tomáš Benetka. Právě jeho kolegové si vzali organizaci na povel. prošli od úřadu přes náves, Písky a putování zakončili v devatenáct hodin tancováním pod májkou.
O chvíli později začínala májová zábava. Početnou skupinu návštěvníků bavila v sále restaurace skupina Berkaband z Plzně.

Hasiči ze Všenic pořádají májovou zábavu

 (Rokycanský deník, 2.5.2011)

Všenice – Sbor dobrovolných hasičů ve Všenicích pořádá májovou zábavu. Uskuteční se v sobotu 7. května od 20 hodin. K tanci i poslechu hraje Berkband. Ke společenské události patří pochopitelně stavění májky. Strom ´vyroste´ u místního pohostinství v pátečním podvečeru. (hav)
   

 

 Dobrovolní hasiči budou zasahovat v novém.....

V pátek 3. dubna 2009 začal HZS Plzeňského kraje jednotkám dobrovolných hasičů rozdělovat zásahové komplety pořízené Generálním ředitelstvím HZS ČR na sklonku loňského roku. Ochrannými prostředky bude v Plzeňském kraji během měsíce dubna vybaveno 653 jednotek dobrovolných hasičů kategorie JPO V. Každá JSDH obdrží pět kompletů, které tvoří blůza, kalhoty a zásahová obuv.

Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR v závěru loňského roku 2008 centrálně pořídilo pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí kategorie JPO V celkem 33 330 kusů nových ochranných oděvů (vždy blůza a kalhoty) a 33 330 párů zásahových bot. V souladu se smlouvami uzavřenými s vítězi veřejných soutěží byly tyto výrobky dodány do skladů Generálního ředitelství HZS ČR do konce prosince 2008.

Obce jsou zřizovateli jednotek sboru dobrovolných hasičů (JSDH), proto byli počátkem měsíce března prostřednictvím HZS Pk kontaktováni zástupci vybraných obcí, aby se seznámili s termíny, kdy si mohou komplety převzít. První ochranné obleky dnes si dnes převzali zástupci obcí okresu Rokycany (seznam obcí viz příloha). V úterý 7. dubna budou komplety přebírat obce přiřazené pod požární stanici (PS) Plasy, ve středu obce zařazené pod PS Přeštice a Nýřany, následující den se uskuteční výdej pro obce spadající pod PS Plzeň-Slovany a v pátek 10. dubna se budou vydávat obleky pro obce zařazené pod PS Plzeň-Košutka. Výdej kompletů se uskuteční vždy na dané požární stanici. Seznam obcí, které spadají pod uvedené PS naleznete v příloze.

Dobrovolní hasiči jsou nezbytnou složkou pro fungování systému plošného pokrytí území jednotkami požární ochrany. Jednotky sboru dobrovolných hasičů s těmi profesionálními úzce spolupracují a bez jejichž přispění by nemohla ČR garantovat občanům takovou míru bezpečnosti vůči mimořádným událostem, jaké se těší v současné době. Jen v roce 2008 zasahovaly jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v Plzeňském kraji u 2 151 mimořádných událostí - likvidovaly např. 1 066 požárů, zasahovaly u 213 dopravních nehod a pomáhaly odstraňovat následky 186 případů živelních pohrom.

V Plzeňském kraji je registrováno 666 jednotek požární ochrany kategorie V (JPO V). 653 těchto jednotek bude díky mimořádným finančním prostředkům vybaveno ochrannými prostředky. Každá jednotka dostane pět kompletů ochranných zásahových oděvů a pět párů zásahové obuvi. Cílem poskytnutí financí na ochranné vybavení dobrovolných hasičů je zvýšení jejich osobní bezpečnosti a akceschopnosti. Povinnost zřídit dobrovolnou hasičskou jednotku má každá obec. Na katastrálním území zřizovatele pak jednotky slouží k zajištění požární ochrany (se souhlasem HZS Plzeňského kraje je možné sdružit JPO se sousedními obcemi).

Napsal Mgr. Alena Marešová  

HASIČI ZE VŠENIC POŘÁDAJÍ MAŠKARNÍ BÁL

(Rokycanský deník 20.3.2009)

Na páteční večer chystají dobrovolní hasiči ve Všenicích maškarní karneval. Začínají ve dvacet hodin a o hudební doprovod se postará duo To–Ja. „Nejlepší převleky budou vyhodnoceny a oceněny,“ připomíná jednatel SDH Tomáš Benetka.

28.8.2008 Reportáž TV Nova o požárech stohů na Rokycansku naleznete zde

28.8.2008 Reportáž TV-Zak o požárech stohů na Rokycansku naleznete zde

 

 

Žhář zapálil v noci tři stohy

29.8.2008

ROKYCANSKO - Ve čtvrtek před rozedněním hořely tři stohy na různých místech okresu. Ohnivé divadlo se odehrávalo v rozmezí několika desítek minut v Oseku, Bušovicích a Kříších.

 
 
Od brzkých ranních hodin likvidují hasiči na Rokycansku požáry tří stohů v majetku jediné firmy.
Autor: archiv HZS PK

Už po půl čtvrté vyrážely čtyři jednotky do Oseku. Kousek za obcí vzplál první obří rezervoár slámy. „Hasičům se podařilo oddělit hořící část stohu od druhé poloviny, která zůstala požárem nezasažena,“ uvedla mluvčí krajského sboru Alena Marešová. „Pro poety to byl pohled nádherný. Plameny odrážející se v červáncích nabídly nádhernou podívanou,“ konstatoval po návratu do sídla HZS Rokycany velitel Zdeněk Šafařík. Realita však byla smutnější a škoda se pohybuje kolem čtvrt milionu korun.

Pár minut po čtvrté hodině mířili záchranáři do Bušovic. Tady už byl živel prakticky nezkrotitelný a hasiči zřídili hned dvě čerpací stanoviště. Přes nasazení sedmi sborů byl stoh zničen téměř úplně. O poznání lepší to bylo v Kříších, kam byly sbory povolány před šestou hodinou. Zásobník byl zasažen z jedné čtvrtiny a vodu jednotky nabíraly zhruba dvě stě metrů od ohniska zásahu. Dva nakladače stoh rozhrnuly, přesto i zde je újma čtvrtmilionová. „V terénu byla celá směna a pomohli nám Plzeňané ze Slovan i Košutky. Rovněž dobrovolníci odvedli skvělou práci,“ chválil kolegy velitel zásahu Josef Neckář.

Osecké zemědělské společnosti způsobil neznámý žhář škodu 750 tisíc korun. „Vyšetřovatel HZS je přesvědčen o úmyslném založení požárů a byl přivolán policejní psovod, který místa i okolí důkladně prohledal. Kriminalisté případ objasňují kvůli trestnému činu poškozování cizí věci,“ uvedla mluvčí Jana Tomková.

(Rokycanský deník 29.8.2008, Václav Havránek)

21.1.2006, Rokycanský deník o výjezdu naší jednotky k zapadlému automobilu.

Obrazek

 

4.7.2006, Rokycanský deník o prověřovacím cvičení v Bušovicích

Bušovice - Napilno měli dobrovolní hasiči z Bušovic, Smědčic a Všenic. Starosta Bušovic totiž vyhlásil požární poplach v součinnosti s HZS Plzeňského kraje, územním odborem Rokycany, s námětem likvidace požáru Domu služeb v Bušovicích. Akce se zúčastnila domácí výjezdová jednotka Bušovice společně s dobrovolníky ze Smědčic a Všenic. "Dvě cisterny CAS u Domu služeb byly doplňovány z rybníka všenickým a druhým bušovickým družstvem. Námětově cvičení je pořádáno každý rok, a to nejen pro prokázání funkčnosti přidělené techniky," informoval nás starosta Bušovic Pavel Čechura. "Ověřilo i součinnost více jednotek při řízeném zásahu," dodal. Na závěr starosta poděkoval sborům za splnění limitních dojezdových časů. Dobrovolní hasiči v Bušovicích vykonávají ve svém volnu mnoho práce na ošetření techniky a vyjíždí k zásahům, při požádání i mimo obec. Všeničtí stále vylepšují techniku a i hasiči ze Smědčic udržují svůj standard. Velitel rokycanským profesionálů Miroslav Hrubec zhodnotil námětové cvičení a vyzdvihl nezastupitelnost SDH v obcích. Akce byla ukončena přátelským posezením.

 

8.7.2006, Rokycanský deník o akci sborů SDH u vodní elektrárny Darová

    

Darová - Hasiči z okrsku číslo 9 (zahrnuje Stupno, Břasy, Vranovice, Kříše) se společně s kolegy ze Všenic i Skomelna ujali organizce netradiční akce. V sobotu dopoledne pozvali děti do areálu vodní elektrárny v Darové.

 

Na břehu Berounky připravili pro omladinu několik zajímavých ukázek. Dobrovolníci z Břas se představili zásahem na hořící objekt, sbor z Kříší připomněl činnost s kalovým čerpadlem a dorazili také profesionálové z Rokycan s moderní technikou. "Ovšem i malí účastníci si mohli vyzkoušet, jak dlouho trvá hašení skříně džberovou stříkačkou," uvedl za pořadatele Jaroslav Šperl. Přestávky v programu vyplnila exkurze v unikátním zařízení, které po ničivé povodni před čtyřmi lety šlape jako hodinky a dodává každou hodinou do sítě 350 kW elektrické energie. Průvodcem byl Michal Lauber a upozorňoval návštěvníky zejména na dvě fungující turbiny, vyrobené v letech 1923 a 1926.

 

Odpoledne přijeli z Plzně městští strážníci. Lépe řečeno instruktoři sebeobrany Michal Červenka s Milanem Vrátníkem a nadšeným divákům předvedli množství chvatů. Ohlas vzbudilo i nasazování pout. Zejména, když klíče pomyslně putovaly do řeky.

 

 Rokycanský deník 28.2.2007 o maškarním bále pod deštníkovou ochranou

 

 

Rokycanský deník, 6.3.2007

  

Všenice  Ani referendum proti radaru v Brdech, ani petice. Rovnou obří deštník proti jeho působení vytvořili Všeničtí na Rokycansku. Poskládali ho o víkendu v sále svého kulturního zařízení z desítek deštníků obvyklých velikostí.

 

I to je cesta, jak ukázat, že radar nechceme, uvedl starosta Milan Košan. Na nic jsme nečekali. Vláda pořád, že kvůli němu nebude referendum, lidé jsou ale proti dodal.

 

Nápad s obřím deštníkem, vzniklým znásobením mnohých, se zrodil v hlavách místních hasičů. Sice jsme na to přišli v souvislosti s maškarním plesem, ale tím nemá naše forma protestu menší váhu, dodal místostarosta Luděk Kuška. Před tím, co se chystá, se musíme nějak chránit. Situace je asi rozhodnutá bez nás. My se tedy záření radaru i případnému nebezpečí raketového útoku bráníme, jak vidíte, po svém, konstatoval František Benetka mezi rozvěšováním deštníků snesených z celé vsi. Je to dobrá recese, ale ještě lepší protest, hodnotila návštěva až z Moravy  manželé Rumíškovi, ale i další, co si akci hasičů nenechali ujít.

 

   

Rokycanský denik o výjezdu naší jednotky k hořícímu automobilu ve Všenicích (2.7.2007)

Obrazek

 

Všenice -  Maškarní karneval pod deštníkovou ochranou uspořádají v sobotu večer dobrovolní hasiči ve Všenicích. Zapojují se tak do diskuse o umístění radaru v jižním cípu našeho okresu. Pod střechou kulturního domu bude zavěšeno minimálně patnáct deštníků, slibuje starosta obce Milan Košan. Začátek je ve dvacet hodin a o doprovod se postará skupina Oáza. Tři nápadité masky budou odbornou porotou vyhodnoceny a oceněny.