Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polohování

9. 9. 2010

 

Polohování
 Součástí první pomoci a správného ošetřování je i polohování. Tím se rozumí uložení poraněného do takové polohy, která jeho stavu ulevuje a zmírňuje bolest. Často předchází i následujícím komplikacím. Také se jim říká úlevové polohy. Jako např. protišoková, stabilizovaná.

         
Jako první si popíšeme polohu při MOZKOLEBEČNÍCH poraněních. Je to poloha vleže na zádech s mírně podloženou hlavou a nataženými dolními končetinami. Je určena pro pacienty při vědomí. 
              Další je poloha PROTIŠOKOVÁ. Pacient leží na zádech a má dolní končetiny vyvýšené nejméně o 30 cm. Také můžeme podložit i celá nosítka s nemocným.

         
Poloha AUTOTRANSFUZNÍ: Používá se především u pacientů v šoku, který je způsoben masivním krvácením.

         
Při poraněních PÁTEŘE ukládáme pacienta na měkkou podložku na břicho s podloženým čelem, rameny a pánví. K vypodložení použijeme deku, svetr, apod.
Obrazek
         
 
Poloha při poranění BŘICHA: pacient leží na zádech, dolní končetiny jsou podložené pod koleny tak, aby se paty nedotýkaly podložky. Při současném poranění hrudníku a dušnosti, vyvýšíme a podložíme hrudník.

         
Dále se naučte polohu při zlomeninách PÁNVE. Pacient vleže na zádech má podložené dolní končetiny tak, aby v kyčlích a kolenou byl pravý úhel. Tato poloha je zároveň i protišoková - u těchto poranění je šok téměř pravidlem.

         
Poloha STABILIZOVANÁ. Je určena pro všechny pacienty v bezvědomí, kteří dostatečně dýchají a mají zachovanou srdeční činnost. Nezapomeňte vždy zkontrolovat, zda má pacient hlavu dostatečně v záklonu.