Jdi na obsah Jdi na menu
 


POZOR NA SVÍČKY A PRSKAVKY

21. 12. 2010

 

POZOR NA SVÍČKY A PRSKAVKY

Pamatujte, že hořící svíčka nebo prskavka je otevřený oheň a jako s takovým by se s ní mělo zacházet. Ještě ve vzdálenosti 8 až 10 cm od plamene svíčky teplota přesahuje 200 °C, což stačí k zapálení papíru, plastů, textilií a dalších předmětů, které doma neopatrně necháte v blízkosti hořící svíčky.
Zapálenou svíčku nelze proto položit kamkoli a na cokoli. Svíčka by měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (např. chvojím adventního věnce, ubrusem apod.). Svíčky umístěte v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, rozhodně je nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, v těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, nenechávejte je ani na poličce nebo skříni, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu.

Zapálené svíčky, ať již umístěné na vánočním stromku, adventních věncích nebo jinde, nesmíte nechat během jejich hoření bez dozoru. Zhasněte je vždy, když opouštíte domov nebo jdete spát. Pozor dfirework-sparkler.jpgávejte i na děti, aby si bez dozoru nehrály se svíčkou nebo prskavkou.
Příkladem nedbalosti při pálení svíček by mohl být případ z letošního ledna, kdy hasiči vyjížděli k požáru v rodinném domě v Domažlicích. Podle všeho totiž na jídelním stole zůstala bez dozoru svíčka, od které se pak oheň dostal do okolí. Plameny zničily slaměný věnec, šicí stroj, poškodily stůl a židli. Majitelé domu si kouře z jedné z místností domu včas všimli, proto se požár dál nedostal. Škoda byla vyčíslena na deset tisíc korun.
 
                                                                                                      zdroj: HZS PK