Jdi na obsah Jdi na menu
 


Evidence pálení

8. 4. 2020

 

Evidence pálení

Na internetových stránkách www.hzspk.cz naleznete odkaz na PÁLENÍ.

Budete přesměrováni na paleni.izscr.cz, kde můžete jednoduše v mapě vybrat přesné místo Vámi nahlašovaného pálení. Informace o Vámi zadaném pálení budou automaticky přenášeny na operační středisko HZS Plzeňského kraje.

V případě, že nemáte možnost zadat pálení tímto způsobem, můžete jako náhradní způsob volat telefonní číslo 950 310 130

(ale pro Vás jistě bude jednodušší a pohodlnější využít nahlášení prostřednictvím aplikace).

V případě, že pálíte opakovaně, máte možnost prostřednictvím registrovaného účtu jednoduše zadávat více pálení v různých Vámi spravovaných lokalitách a přitom o nich mít kompletní přehled. Můžete upravovat již zadaná pálení a potřebné kontaktní údaje jsou již vyplněny z registračních údajů.

Ohlašování pálení biologického odpadu na volném prostranství

Podmínky pro pálení biologického odpadu

Zákon jasně stanovuje podmínky pro pálení biologického odpadu, které provádí podnikající fyzické a právnické osoby. Je to zejména povinnost ohlašovat každé pálení na krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje (KOPIS HZS PK). Pálení lze nahlásit telefonicky na čísle 950 310 130 nebo z pohodlí domova po internetu pomocí jednoduchého formuláře.

Aplikace pro on-line registraci a pro vyplnění formuláře je umístěna na: https://paleni.izscr.cz/.

Povinnost ohlašovat pálení se nevztahuje na fyzické osoby, které tuto činnost provádějí na svém pozemku. Pokud ale fyzická osoba plánuje pálení většího množství biologického odpadu (klestu, shrabaného listí a stařiny), je vhodné také ohlásit pálení na KOPIS HZS PK. Touto informací lze zabránit zbytečným výjezdům jednotek požární ochrany k domnělému požáru, který může nahlásit například soused.

Při ohlašování pálení je nutno uvést především následující informace:

datum a místo pálení

osobu, která je za pálení odpovědná a kontakt (mobilní telefon)

dobu, po kterou bude pálení probíhat

I pro tyto práce na soukromém pozemku platí určitá pravidla:

Je třeba dodržovat povinnosti vyplývající ze zákona o ovzduší a platných obecně závazných vyhlášek obcí (požární řád obce, vyhlášky o nakládání s komunálním odpadem apod.)

Pálení musí být po celou dobu přítomna osoba starší 18 let.

Oheň by se neměl rozdělávat za pomoci hořlavých kapalin.

  • Při nepříznivých povětrnostních podmínkách by se mělo pálení přerušit (silný vítr).

Velikost ohniště je třeba volit tak, aby všechen hořící materiál shořel v době, kdy je na místě přítomen dozor.

Po ukončení pálení se musí ohniště řádně uhasit. V období sucha je třeba ohniště kontrolovat i v průběhu následujícího dne, popřípadě opakovaně prolít vodou.

V případě, že se oheň vymkne kontrole a nelze ho uhasit vlastními silami, je osoba provádějící pálení povinna okamžitě vzniklý požár ohlásit KOPIS HZS PK, případně na tísňové linky 150 nebo 112.

Vypalování porostů je zákonem č. 133/1985 Sb. o požární ochraně zakázáno. Zakázáno je také spalování nepřírodních materiálů a odpadu. 

 

Zdroj: HZSPK a HZS LK